RTL Nederland

RTL Gezondheidstest app

Mobile app & website

Gezondheid en hoe die te verbeteren houdt iedereen in Nederland bezig. In samenwerking met RTL en partners wilde LiveWall hieraan bijdragen. Met deze partijen samen kwam LiveWall tot het idee om voor de nationale gezondheidstest een second screen app te ontwikkelen waarbij mensen mee kunnen spelen met de test wanneer deze uitgezonden wordt op de tv. Daarnaast zijn er wekelijkse challenges geïmplementeerd met bijvoorbeeld een stappenteller om de betrokkenheid van de gebruiker ook na de uitzending zo hoog mogelijk te houden. Dit met het doel om de gebruiker te informeren en bewustwording te creëren.

Uitzendingen en de app
De app streeft er samen met het tv programma naar om mensen op een leuke actieve manier bewust te maken van hun gezondheid en deze te verbeteren om zo bij te dragen aan een gezondere en fijnere levensstijl.   Op tv wordt wekelijks een aflevering uitgezonden waarin een thema binnen gezondheid centraal staat. Het doel van het programma is om de kijkers te informeren op een leuke wijzen door entertainment en wetenschap te combineren. Dit wordt door het vrolijke duo van Ruben Nicolai en Wendy van Dijk gepresenteerd met de hulp van BN’ers die dienst doen als testpanel. Tijdens de uitzending worden wetenswaardigheden binnen de grote thema’s van gezondheid behandeld en worden er vragen gesteld waar de BN’ers antwoord op geven vanuit hun eigen beleving, maar ook het publiek thuis!

De app geeft de spelers de mogelijkheid om met de uitzending mee te spelen nadat ze zijn ingelogd met facebook of een email adres. De app attendeert de gebruikers wanneer een uitzending begint en ze mee kunnen gaan spelen.

Inhoud en gamification
De kijkers kunnen zo thuis tijdens de uitzending meespelen en krijgen aan de hand van hun score te zien welke van de 3 score levels zij hebben gehaald. Deze score levels worden tevens getoetst met controle panel van BN’ers binnen een thema. Aanvankelijk van de uitslag worden er tips en feedback gegeven over hoe je de gezondheid als gebruiker zou kunnen verbeteren. 

Naast de second-screen functionaliteit kunnen de gebruikers ook mee doen met quizzen die passen binnen het thema van die week. Denk hierbij aan vragen over calorie inname, vooroordelen over slaap en vragen met betrekking tot stress. Deze vragen zijn bedacht door partners en partijen die actief zijn binnen de corresponderende thema’s. Zo heeft de hartstichting onder anderen vragen opgesteld over zoutinname en wat dit met je hart doet. De speler krijgt voor het behalen van deze quizzen badges en punten die terug te zien zijn in zijn/haar profiel. Zo helpt de app met behulp van gamification om de spelers te activeren.

Challenges
Verder zijn er challenges waarmee de spelers hun profiel verder kunnen vullen met badges. Wordt het thema afvallen behandeld? De app zal jou iedere dag herinneren aan je dagelijkse beweging en dit meetbaar maken met de ingebouwde stappenteller. Als dit doel behaald is wordt de speler hier op een feestelijke wijze op gewezen. De verzameldrang van de badges geeft die extra incentive om actief bezig te zijn met de gezondheid door het spelelement.   

De thema’s die worden behandeld tijdens het programma en waarin quizzen worden aangeboden binnen de app zijn:

- Stress
- Afvallen & bewegen
- Hygiëne
- Pijn
- Slapen
- Eten & Drinken

Ieder thema heeft haar eigen badges, challenges en quizzen om mee bezig te zijn. De kracht van de app ligt in de gamification en de samenkomst van TV en interactie. Alles om de Nederlanders op een leuke manier gezond te krijgen en te houden!

Bekijk ook..